Thursday, December 22, 2016

Omoara pietonii "Unda verde"? (O analiza de geek)

-fiindca m-am cam saturat de orase doar pentru masini-


Efectele "undei verzi":
1-mai multe semafoare
2-timpi mai mari de asteptare pentru pietoni
3-viteza medie mai mare ptr auto

Sistemul asta de sincronizare a semafoarelor este in defavoarea alora mai slabi din trafic, adica pietonii si biciclistii.

1 si 2 inseamna mai multe abateri + traversari riscante pentru pietoni, 3 inseamna riscuri mai mari la viteza mai mare.




Am pornit de la o discutie in contradictoriu cu un prieten cand s-a pornit sistemul asta in Galati. Ei l-au pornit prin iulie 2016 dar nici pana acum nu-i complet functional. S-au desfiintat treceri de pietoni, altele s-au mutat in pozitii mai ciudate. Timpii de asteptare sunt total aberanti, stai de 5 ori mai mult la un semafor nou (cu buton, da?) decat la unul dintr-o intersectie complicata.

Dupa ce butoneaza in disperare la semafor, pietonii isi pierd rabdarea si trec pe rosu. Altii s-au obisnuit deja si nu-l mai baga in seama.

Thursday, December 8, 2016

Gephi

Din datele cu subcontractorii de la beneficiarii de fondurile europene. Vreau sa vad subcontractori care merg impreuna la aceleasi fonduri.

Cand se face un proiect pe fonduri europene, din banii obtinuti de beneficiar se platesc tot felul de furnizori: proiectanti, auditori, contabili, juristi, management etc. S-ar putea ca mersul "in echipa" a furnizorilor la proiecte sa fie 1. coincidenta, 2. golaneala.

Eu am facut graful asta ca sa invat sa ma joc cu Gephi, un program de grafuri mai destept decat mine. S-ar putea sa fie util cuiva care face investigatii pe fondurile UE, s-ar putea sa nu. Il las si eu aici cum se spune...

cel mai bine download imaginea de aici https://postimg.org/image/8awvtbo1f/ si explorata de pe computer ca am facut-o mare sa fie vizibile detaliile



Cum se citeste:

-nodurile grafului sunt subcontractori (deci nu beneficiarul de fonduri!)
-muchiile (liniile dintre noduri) = daca doua noduri sunt unite printr-o muchie inseamna ca subcontractorii s-au dus impreuna la mai mult de 7 proiecte europene.

Exemplu:
Asta e un detaliu din poza mare.

Pras Consulting SRL si Senior Software Agency SRL s-au dus impreuna la mai mult de 7 contracte. In acelasi timp, cu altii nu s-au intalnit decat intamplator , sub 7 dati (pentru ca nu au si alte muchii atasate.)

Clusterele cu multe muchii si noduri descriu situatii complexe si nu  m-as uita prea atent la ele. Decat daca recunosti ceva nume pe-acolo.

Alte amanunte... dati mesaj, comment ceva si vorbim.

Gephi aici:  https://gephi.org/




Saturday, December 3, 2016

joc de noroc

Galatiul e un oras industrial. Combinat siderurgic, santier naval, are trei porturi. Ma plimb pe strazi cu numele "Otelarilor", "Siderurgistilor", "Constructorilor" - oras industrial, cartiere muncitoresti. Sau asa ar fi trebuit sa fie.

Dar reclamele te duc cu gandul la un Las Vegas in mizerie. Casino (uneori Casion), jocuri electronice, pariuri sportive, "FIVE OF KINGS" si nenumaratele variatiuni in jurul cuvantului "bet".

Friday, October 7, 2016

Femei in Parlament - partea a doua

Dupa alegerile locale 2016, cu Gabriela Firea si Clotilde Armand facand furori, am o intuitie cu privire la candidaturile feminine: ca partid, daca pui un candidat femeie, vei avea un rezultat mai bun. Nevermind de ce si cum, asa mi se parea.


Imi ia doua luni si ceva ca sa-mi dau seama ca e o ipoteza care poate fi testata. Daca efectul e real, atunci ar trebui sa fie vizibil in datele de la BEC. Ar trebui ca distributia rezultatelor obtinute de femei sa fie fie deplasata spre dreapta fata de distributia rezultatelor de la barbati . (Folosesc datele pentru primari)

Thursday, September 29, 2016

Femei in Parlament


Un proiect mai vechi de antrenament. Dar fiindca vin alegerile zic sa-l resuscitez...


Sunday, August 14, 2016

Despre cine vorbeste presa - primele 2 trimestre 2016

Toate articolele de presa din ianuarie pana in iunie de pe online. Se incarca mai greu ca sunt foarte multe date si sunt grafice interactive.

Monday, July 25, 2016

Sanatate, educatie, GINI - un fel de harta

Asta e un proiect mai tehnic in care incerc sa rezolv urmatoarea problema:
Am trei indicatori statistici care imi arata cum stau comparativ cu alte tari. Dar un indicator indica o pozitie buna si ceilalti doi o pozitie proasta. Cum stau de fapt, bine sau rau?

Sa zicem ca aleg (aproape arbitrar) 3 indicatori, sursa Banca Mondiala, doar pentru 67 de tari (cu raportari regulate):

Tuesday, July 12, 2016

"Sponsorizari" medici 2015 - Partea 1

Agentia Nationala a Medicamentului a publicat lista cu sponsorizarile primite de catre medici de la companiile producatoare de medicamente. Cine vrea sa stie ce a primit un anume doctor, farmacist sau asistent (sau mai precis ce declara ANM ca au declarat companiile ca...) poate sa foloseasca vizualizarea de mai jos:

Datele au fost obtinute de pe site-ul anm.ro prin "scraping". Fata de datele de pe anul 2014 care erau aproape imposibil de prelucrat (vezi seria de articole  AFACEREA MEDICAMENTUL), pe 2015 e putin mai bine. Probabil si datorita insistentei ziaristilor de la digi24. Oricum, numai sa downloadezi datele automat dureaza cam 2 ore.

Curatarea si prelucrarea datelor- pobabil inca vreo 30. Fiindca fiecare raportor de date a fost cat se poate de creativ iar baza de date a ajuns sa contina numele unui singur medic afisat in zeci de variante. Daca, spre exemplu, il chema in buletin "Georgescu Mircea Mihai", el ar fi aparut in baza de date sub formele: "Georgescu Mihai", "Georgescu Mircea--Mihai", "DR. Georgescu Mircea Mihai", "CONF. DR Georgescu Mircea" si tot asa...

Explicatiile astea sunt pentru a intelege tipurile de erori care pot fi in varianta prelucrata:

ERORI
1. erori in plus - sunt cauzate in general de proasta raportare- a trebuit sa sterg inregistrari care aratau sponsorizari de cateva milioane de lei pentru un medic. Nu pentru spital sau clinica. Pot fi si raportari gresite ale valutelor in care s-a calculat sponsorizarea. (a trebuit sa fac conversia in ron)

2. tot erori in plus - cauzate de prelucrarea automata a numelor - "clusterizarea"- am facut-o foarte strict dar sigur s-au strecurat si erori la numele foarte comune. Sau din pura coincienta- doi medici cu acelasi nume.

3.erori in minus - cele mai multe erori posibile sunt cele in minus- adica medicii vor aparea cu mai putine sponsorizari decat sunt raportate si cu sume mai mici. Tocmai din cauza prudentei in prelucrarea numelor, acelasi medic va aparea in doua, trei locuri cu nume putin diferite. Au fost cam 70.000 sponsorizari - imposibil de verificat altfel decat cu un soft specializat.

In partea a doua dam topuri...
http://datavizuri.blogspot.ro/2016/07/sponsorizari-medici-2015-partea-doua_18.html 

UPDATE sponsorizarile-pe-2016