Tuesday, July 12, 2016

"Sponsorizari" medici 2015 - Partea 1

Agentia Nationala a Medicamentului a publicat lista cu sponsorizarile primite de catre medici de la companiile producatoare de medicamente. Cine vrea sa stie ce a primit un anume doctor, farmacist sau asistent (sau mai precis ce declara ANM ca au declarat companiile ca...) poate sa foloseasca vizualizarea de mai jos:

Datele au fost obtinute de pe site-ul anm.ro prin "scraping". Fata de datele de pe anul 2014 care erau aproape imposibil de prelucrat (vezi seria de articole  AFACEREA MEDICAMENTUL), pe 2015 e putin mai bine. Probabil si datorita insistentei ziaristilor de la digi24. Oricum, numai sa downloadezi datele automat dureaza cam 2 ore.

Curatarea si prelucrarea datelor- pobabil inca vreo 30. Fiindca fiecare raportor de date a fost cat se poate de creativ iar baza de date a ajuns sa contina numele unui singur medic afisat in zeci de variante. Daca, spre exemplu, il chema in buletin "Georgescu Mircea Mihai", el ar fi aparut in baza de date sub formele: "Georgescu Mihai", "Georgescu Mircea--Mihai", "DR. Georgescu Mircea Mihai", "CONF. DR Georgescu Mircea" si tot asa...

Explicatiile astea sunt pentru a intelege tipurile de erori care pot fi in varianta prelucrata:

ERORI
1. erori in plus - sunt cauzate in general de proasta raportare- a trebuit sa sterg inregistrari care aratau sponsorizari de cateva milioane de lei pentru un medic. Nu pentru spital sau clinica. Pot fi si raportari gresite ale valutelor in care s-a calculat sponsorizarea. (a trebuit sa fac conversia in ron)

2. tot erori in plus - cauzate de prelucrarea automata a numelor - "clusterizarea"- am facut-o foarte strict dar sigur s-au strecurat si erori la numele foarte comune. Sau din pura coincienta- doi medici cu acelasi nume.

3.erori in minus - cele mai multe erori posibile sunt cele in minus- adica medicii vor aparea cu mai putine sponsorizari decat sunt raportate si cu sume mai mici. Tocmai din cauza prudentei in prelucrarea numelor, acelasi medic va aparea in doua, trei locuri cu nume putin diferite. Au fost cam 70.000 sponsorizari - imposibil de verificat altfel decat cu un soft specializat.

In partea a doua dam topuri...
http://datavizuri.blogspot.ro/2016/07/sponsorizari-medici-2015-partea-doua_18.html 

UPDATE sponsorizarile-pe-2016


49 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Felicitari pentru inititiva! Ar fi interesant de vizualizat si sponsorizarile catre institutii (spitale, asociatii si fundatii). Acolo se regasesc sume mult mai consistente.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru aprecieri. Am preferat sa caut in directia asta fiindca e cea mai problematica dpdv etic. Dar asa e, toate sumele ar trebui sa fie complet transparente.

      Delete
  3. pacat ca nu se raporteaza chiar tot...
    majoritatea primes acum banii prin diverse societati pe care le si detin...si astfel nu se mai vede numele dr ci o societate care nu stii de cine-i administrata...

    ReplyDelete
  4. Sunt incorect denumite "sponsorizari". Majoritatea sunt contracte de drepturi de proprietate intelectuala sau servicii educationale, publicistice sau de cercetare, declarate si impozitate conform Codului Fiscal (in prezent cu 32% + 20%TVA).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am folosit temenul generic utilizat si in formularele de raportare a sumelor si de catre Agentia Nationala a Medicamentului. Multumesc pentru completare.

      Delete
    2. asa, sunt incorect denumite. si?! discutam cati ingeri incap pe varful unui ac?! sau cati draci?!

      Delete
    3. @Anonim - drepturile astea de proprietate intelectuala, servicii educationale, cercetare, samd, tot sponsorizari sint pina la urma. Cei din farma folosesc alte pirghii de sponsorizare - stiu ca am lucrat multi ani in industrie.

      Delete
  5. Eu nu reușesc sa caut. Îmi dați un link, va rog?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Explicati care e problema. Intrati de pe un calculator, da?

      Delete
    2. In casuta indicata cu sageata introduceti o parte din nume asa cum este in exemplu "strei". Apoi apasati ENTER si deasupra veti putea alege din lista bifand numele doctorului care va intereseaza.

      Delete
    3. Intram de pe telefon. Acum am intrat de pe calculator și am reușit. Mulțumesc.

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Si care-i concluzia? sa merg la astia care primesc de la firme sau sa ma duc la aia care asteapta de la mine?

    ReplyDelete
  8. si care este scopul acestei chestii ??
    cind esti in necaz si te duci la doctor, intrebi de suma din sponsorizare la inceputul consultatiei sau la sfarsit ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. o varianta este sa te uiti la medicamentele pe care ti le prescrie; iar daca lista "serveste" interesele sponsorilor, atunci e foarte posibil ca nu serveste interesele tale; poti sa il confrunti si infrunti pe medic, dupa cum poti sa iti alegi un altul ...

      Delete
    3. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  9. Transparenta, ar fi fost buna de ceva vreme, dar mai bine mai tarziu, decat...Medicul meu de familie, nu apare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din ce am vazut eu, apar medici care au dreptul sa faca achizitie de medicamente pentru spital din bani publici, nu apar medici de familie.

      Delete
  10. O mare facatura !!! Orice nume bagi acelasi kkt da !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dupa ce introduci cateva litere in casuta de exemplu "popa", apasa Enter.

      Delete
  11. Sunt total incorect denumite sponsorizari. Sunt venituri din drepturi de propietate intelectuala. Firmele de medicamente apeleaza la experienta medicilor, iar medicii primesc aceste sume de bani pentru a face prezentari la congrese/conferinte despre medicamentele utilizate in practica medicala folosind insa denumirea comerciala a medicamentelor ( ex Prestarium, Tertensif, Betalok). Astfel in functie de experienta personala si de studiile efectuate in strainatate se trag niste concluzii privitor la eficienta medicamentelor respective. Sub nici o forma nu este influentata decizia de a prescrie medicamentul si nu exista o obligatie contractuala de a folosi in practica medicala un anumit medicament de la o anumita firma de medicamente. Acest lucru se intampla oriunde in Europa si nimeni nu ii condamna pe medici ca au primit sume de bani necuvenite. Se platesc taxe si impozite la stat pentru sumele respective.

    ReplyDelete
    Replies
    1. psihologia umana zice altceva despre asta...dar hai sa ne prefacem ca intradevar nu se creeaza niciun fel de obligatii

      Delete
    2. Dezbaterea asta exista si in Europa sau in Statele Unite. Probabil ca nu ati stiut pana acum dar aceste informatii se pot gasi usor utilizand internetul.

      Delete
    3. Aveti dreptate. Nu reprezinta sponsorizari, ci MITA . Ii mituiesc pentru a continua testarile unor medicamente, direct pe oameni. Este testul final si cel mai concludent. Din dorinta de a obtine ceva banuti in plus, oriunde in lume se gasesc medici tip "Mengele" care fara a aduce la cunostinta pacientilor, deci împotriva voinței pacientilor, prescriu noile medicamente, pentru ca "firmele de medicamente sa apeleze la experienta medicilor" si sa poata "face prezentari la congrese/conferinte despre medicamentele utilizate ... astfel in functie de experienta personala si de studiile efectuate in strainatate se trag niste concluzii privitor la eficienta medicamentelor respective”. Dar cum sa obțina experiența și sa poata face prezentari la la congrese/conferinte despre medicamentele utilizate, dacă nu folosești medicamentele respective în cât mai multe cazuri ? Oare nu este influențată decizia de prescriere a medicamenrului respectiv, în cât mai multe cazuri, din dorința de a obtine rezultate ? Chiar dacă se platesc taxe si impozite la stat pentru sumele respective, ceea ce fac firmele care produc medicamente și complicii lor, medicii care le testează fără acordul pacientilor, reprezintă FAPTE PENALE. Toți acești oameni sunt infractori în halate albe, care urmăresc în primul rând propriul interes, acela de a se imbogati. Nu au interesul de a eradica bolile, ci de a perpetua situația la infinit. Și aici se aplica conceptul de „wear scheduled”.

      Delete
    4. Romania și alte tari din lumea a 3-a, a 4-a, etc. au devenit anexe ale laboratoarelor marilor firme farmaceutice, pentru experimente direct pe oameni. Costa mai puțin iar rezultatele sunt mai bune. Șeful secției de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad, Delia Podea, a efectuat studii clinice pe pacienţi, fără consimţământul acestora, şi testa medicamente pe pacienţii care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental. Cu cât avea mai mulţi subiecţi pe lista de testare a medicamentului, cu atât mai bine era răsplătit medicul de către sponsor. ( http://www.aradon.ro/seful-sectiei-de-psihiatrie-la-audieri-facea-experimente-pe-pacientii-internati/1649354). Criminali în halate albe, care oricând pot fi acuzați de genocid.

      Delete
  12. Am extras cateva explicatii chiar din declaratia firmelor de medicamente ca sa vedeti ca nu sunt doar drepturi de proprietate intelectuala:
    "-Sponsorizare mijloace materiale"
    "distribuirea stilourilor"
    "dotare cabinet medical"
    "Taxa sponsorizare eveniment"
    "Transfer" 
    "Cazare" 
     
     

     
     

    ReplyDelete
  13. Super treaba ati facut! Multumim ! Intr-adevar era nevoie de transparenta! Si datele sunt absolut corecte, medicul meu de familie chiar cred cu siguranta ca a primit sponsorizari de la compania Zentiva, am si dovada, eram o data in fata cabinetului si asteptam ca aveam programare si o doamna de la firma farmaceutica Zentiva a vrut sa intre in fata noastra a pacientilor ca avea o noua oferta (de nerefuzat desigur) pentru doamna doctor!.... Asa ca de acum stiu, daca imi ofera dna doctor medicamente de la Zentiva o sa stiu si de ce! Super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minte limitata... Doamna doctor iti ofera o reteta pe care scrie denumirea COMUNA internationala. Tu mergi la farmacie si de acolo cumperi medicamentele. De la Zentiva sau de la concurenta.

      Delete
  14. Se poate face o cautare avand drept criteriu trustul farma?

    Pentru ca ar fi interesant sa vedem cate "sponsorizari" a facut Johnson & Johnson [e doar un exemplu]... Deoarece bugetele pe care le poate aloca o companie pentru "sporsorizari" [protocol] nu pot depasi anumite procente din profit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se poate face in felul urmator: in casuta de cautare stergeti tot si apoi apasati ENTER. Apoi selectati varianta "(All)" din lista medicilor de deasupra. In "lista sponsori" veti gasi suma totala pentru fiecare sponsor.

      Note:
      1. Sumele totale nu contin si sponsorizarile catre institutii: spitale, asociatii etc(pe acelea le-am scos)
      2. Cu toate ca sunt denumite generic "sponsorizari", acolo sunt tot felul de alte cheltuieli. Deci restrictia cu procentele din profit nu cred ca se aplica.

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Un comentator care s-a razgandit si a sters comentariul spune: "Unul dintre medicii listati este membru al familiei mele. Cunosc sponsorizarea (undeva la 1000 lei), insa sponsorizarea respectiva a constat in medicamente de acea valoare, medicamente care au fost distribuite gratuit pacientilor. Oare putin mai multa documentare nu e posibila? Inainte sa aratam cu degetul spre cineva? Momentan intreb fara sa declansez actiuni juridice.... "

    ReplyDelete
    Replies
    1. Conform legii, aceste date trebuie raportate si facute publice. Nu am facut altceva decat sa ajutam ca publicul sa ia cunoastinta de aceste informatii. Nu e vina nimanui ca lumea se intreaba: "de ce unii medici iau o sponsorizare de 1000 de lei iar altii 50 de sponsorizari in valoare totala de 100.000 de lei?" sau "oare ce trebuie sa faci ca fii printre aia cu 50 de sponsorizari?" Dumneavoastra cunoasteti raspunsul la aceste intrebari?

      Delete
    2. Ba este o porcarie cat casa. La nivelul cultural al 90% din pacienti apare ideea de linsaj mediatic. Raspunsul este foarte clar, unii medici au sponsorizari de 1000 de lei deoarece prescriu medicamente ieftine, in timp ce unii au sponsorizari de 100.000 de lei deoarece prescriu medicamente scumpe. Poate chiar fac cercetare cu aceste medicamente. Si ca sa nu imi sara atoatestiutorii bautori de ceaiuri din plante in cap, medicamentele, chiar si puse in vanzare pe piata, necesita megatrialuri pentru a vedea eventuale efecte adverse care au scapat initial (De exemplu cazul Vioxx- care a fost retras de pe piata dupa "sponsorizari"ale medicilor). Si inca una: nici un doctor normal la cap nu iti va prescrie medicamente care sa iti faca rau. Vrem ultimul racnet in materie de tratamente dar la pret de algocalmin. Ce daca medicul merge la congrese pe banii firmei de medicamente? Ce daca este sponsorizat cu medicamente sau echipamente medicale? Poate asa, in loc de un medicament vechi cu efecte slabe si multe nedorite vei primi altul mai bun si mai eficient. Poate ar trebui sa ne intereseze si calitatea bumbilor nu numai pretul lor.
      Iar sintagma "conform legii" uit-o. Legea este facuta de un asigurator de stat care are tot interesul sa iti ia banii si sa-ti dea bicarbonat cand esti bolnav. Sau sunteti asa de multumiti de sistemul asigurarilor medicale din Romania?

      Delete
    3. Deci ar trebui ca aceste sponsorizari sa fie secrete? Explicati mai bine ca nu inteleg impotriva cui se indreapta furia dvs.

      Delete
    4. conflictul de interese ramane si la sponsorizare grasa si mica. Ilegal in alte tari.
      E o forma de spaga. Ca e pt o cauza buna, tot spaga e.

      Delete
  17. O initiativa foarte buna, asa vom demasca coruptia din spitale.

    ReplyDelete
  18. Excelenta initiativa!!!
    Deja vad ca apar si ceva frustrari....in loc sa inteleaga faptul ca ar trebui sa serveasca interesele pacientilor (banuiesc ca de aia au depus juramantul lui Hipocrate), constatam ca multi doctori se transforma in simpli samsari de medicamente, in scopul de a ingrosa conturile personale si ale furnizorilor de medicamente.
    Din cate stiu eu, o astfel de problema este asociata conflictului de interese, iar multe tari au chiar pedepse de natura penala in astfel de cazuri.
    Mai mult, sunt tari in care exista obligatia prin lege (ex. Germania), ca doctorii sa prescrie doar substanta activa, iar pacientul poate sa isi cumpere ce medicament pofteste, in functie de recomandarile farmacistului si bugetul personal.
    Cred ca aici ar trebui ca si Agentia Nationala de Integritate sa isi faca un pic datoria si cand spun asta nu ma refer la a depune plangeri penale impotriva medicilor sau a le da amenzi, ci doar de a clarifica un pic toate aspectele acestei problematici, in scopul asigurarii transparentei si impartialitatii, in beneficiul pacientilor.
    Spre exemplu, medicii, farmacisti, etc. si tot personalul platit din fonduri bugetare, inclusiv clinicile, spitalele, cabinetele private care au relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (ex. din taxele si impozitele colectate de la cetateni care pana la urma sunt la randul lor si pacienti), sa fie obligati, precum functionarii publici, sa depuna anual o declaratíe de avere si de interese, in care sa detalieze legatura cu aceste firme de medicamente, iar pentru cei care isi obtin banii exclusiv din surse private (ex. care nu depind de nici un banut provenit de la stat), sa depuna doar declaratia de interese.

    ReplyDelete
  19. Si nu la fel de mult dar aproape e si sotul ei: Streinu Cercel Adrian.

    ReplyDelete
  20. a, si musai sa explic rolul sotilor Streinu Cercel: avizeaza introducerea pe piata romaneasca a unor medicamente noi. Negociaza pretul medicamentelor. El e cel care a avizat achizitionarea unui vaccin in anii 2004 pt gripa aviara.
    El e cel care a introdus / acum introduce un medicament f. scump (40 mii euro) pt tratamentul hepatitei (nici macar nu are sansa mare de reusita). Alte tari (vedeti marocul) au ales sa isi produca singuri medicamentul: 1000 euro. O diferenta, a?

    ReplyDelete
  21. Avem si pe 2016 si 2017?
    Il vad pe fripturistul de Gindrovel Dumitra de doua ori, o data ca Gindrovel Dumitra si o data ca Gindrovel Gheorghe Dumitra. Hm... mai rasfirati, baieti, mai rasfirati!

    ReplyDelete
  22. Nu funcționează căutarea !..
    Nu sunt decât acele 4 nume ?????

    ReplyDelete