Thursday, December 8, 2016

Gephi

Din datele cu subcontractorii de la beneficiarii de fondurile europene. Vreau sa vad subcontractori care merg impreuna la aceleasi fonduri.

Cand se face un proiect pe fonduri europene, din banii obtinuti de beneficiar se platesc tot felul de furnizori: proiectanti, auditori, contabili, juristi, management etc. S-ar putea ca mersul "in echipa" a furnizorilor la proiecte sa fie 1. coincidenta, 2. golaneala.

Eu am facut graful asta ca sa invat sa ma joc cu Gephi, un program de grafuri mai destept decat mine. S-ar putea sa fie util cuiva care face investigatii pe fondurile UE, s-ar putea sa nu. Il las si eu aici cum se spune...

cel mai bine download imaginea de aici https://postimg.org/image/8awvtbo1f/ si explorata de pe computer ca am facut-o mare sa fie vizibile detaliile



Cum se citeste:

-nodurile grafului sunt subcontractori (deci nu beneficiarul de fonduri!)
-muchiile (liniile dintre noduri) = daca doua noduri sunt unite printr-o muchie inseamna ca subcontractorii s-au dus impreuna la mai mult de 7 proiecte europene.

Exemplu:
Asta e un detaliu din poza mare.

Pras Consulting SRL si Senior Software Agency SRL s-au dus impreuna la mai mult de 7 contracte. In acelasi timp, cu altii nu s-au intalnit decat intamplator , sub 7 dati (pentru ca nu au si alte muchii atasate.)

Clusterele cu multe muchii si noduri descriu situatii complexe si nu  m-as uita prea atent la ele. Decat daca recunosti ceva nume pe-acolo.

Alte amanunte... dati mesaj, comment ceva si vorbim.

Gephi aici:  https://gephi.org/




No comments:

Post a Comment