Saturday, December 3, 2016

joc de noroc

Galatiul e un oras industrial. Combinat siderurgic, santier naval, are trei porturi. Ma plimb pe strazi cu numele "Otelarilor", "Siderurgistilor", "Constructorilor" - oras industrial, cartiere muncitoresti. Sau asa ar fi trebuit sa fie.

Dar reclamele te duc cu gandul la un Las Vegas in mizerie. Casino (uneori Casion), jocuri electronice, pariuri sportive, "FIVE OF KINGS" si nenumaratele variatiuni in jurul cuvantului "bet".



Am auzit tot mai des la televizor ca lumea se preocupa acum de saracie. Asta trebuie sa fie explicatia, probabil ca au bagat Galatiul intr-un program dintr-ala anti-saracie, ceva special, de la Guvern. Sau chiar de mai sus, de la UE. Dar ca sa castigi, mai intai trebuie sa joci.

Asa mi-a venit ideea. O sa fac o situatie, o harta ceva, pe care o sa pun toate locatiile in care se desfasoara acest experiment al bunastarii pe (fostii?) lucratori industriali din Galati.

Deci imi iau un smartphone, ma plimb prin oras si fac poze cu GPS-ul activat. Ca sa am cu ce sa fac comparatie, sa vad o evolutie, o sa folosesc imagini de pe Google Map, street view. Norocul meu e ca nici Google-ul nu vine prea des prin Galati. N-a mai fost de prin 2012 asa ca voi avea la dispozitie poze de acum patru ani.

2 luni plus 40-50 de km mai tarziu, a iesit asta:


In stanga sunt fotografii facute de mine in octombrie-noiembrie 2016, in dreapta imagini din 2012 preluate de pe Google map. Se poate vedea ca unde era o banca, o farmacie sau un magazin de paine, acum sunt pacanele si pariuri sportive.

2016 2012

Astea trei au fost doar ca exemplu. Harta de mai jos e interactiva si se poate explora in detaliu cu click pe fiecare punct si apar 2 linkuri. Unul deschide poza (2016) , celalalt e street view (2012, cam pe toamna dar e vreme buna, se poate da o tura).






Ca sa obtin toate punctele astea am mers pe jos si am facut poze. Apoi am refacut traseul, dar virtual, pe harta lui Google. Dar nu am batut (evident) toate strazile orasului, asa ca valoarea statistica a plimbarilor mele este destul de scazuta.

Ca sa compar global 2012 cu 2016, am facut un alt tip de harta. Cu cat culoarea e mai spre rosu, cu atat sunt mai multe pacanele in apropierea acelui loc. Diferenta e mare, progresul e evident:



2012
2016


Datele sunt foarte aproximative, nu sunt pe toata tara (nici macar pe tot Galatiul) asa ca nu pot sa fac comparatii riguros stiintifice. Sunt doar niste observatii.

Asta nu inseamna ca nu pot sa le pun langa niste date oficiale si sa ma uit la ele.

Pana la urma si datele oficiale sunt la fel ca datele mele: aproximative si nu poti sa ai incredere in ele.
  

+80% pacanele in 2016 fata de 2012 (datele mele)

+38% taxe pe jocurile de noroc in 2015 fata de 2012 (date oficiale - kind of)

+20% PIB-ul Romaniei in 2015 fata de 2012 (date oficiale)



In poker e o vorba, a aparut si intr-un film: "if you can't spot the sucker at the table in your first half-hour at the table, then you are the sucker".

La Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, din 2013 e presedinte Cristinela Odeta Nestor, o doamna de toata isprava. Se vede si din CV  si din relatiile bune cu cei din industrie, dar mai ales din datele de mai sus, unele statistice, altele chiar din realitate.

Eu cred ca misiunea domniei sale este un succes, programul anti-saracie a reusit, si as vrea sa propun transferarea domniei sale intr-un domeniu in care e la fel de multa nevoie de crestere economica spectaculoasa. La Agricultura sa zicem.

 Nu doamna, nu, fara Regia Tutunului ca fumatul e daunator, da...  Nu ca jocurile de noroc.

1 comment: